14 Şubat 2013

Bademli ve Çikolata Parçalı Biscotti

İtalya gezilerimde gittiğim her yerde mutlaka yediğim ve dönünce şirkette ki arkadaşlarım yaptıkça hep birlikte yediğimiz bir İtalyan tadını sizinle de paylaşmak istedim : Biscotti !

Aman çok mu uğraşırım, vay efendim kim yapacak bunu gibi düşünmeyin, tek derdiniz sağ kola kuvvet 3-5 dakika kadar bu hamuru nasıl yoğurcam diye düşünebilirsiniz. Sonucunda çıkan muhteşem tadı görünce emin olun başta siz olmak üzere herkes bunu defalarca, bol bol yapmanızı isteyecektir. Bozulmadan 1 hafta boyunca saklayabilmeniz de mümkün. 

Biscotti'nin anlamı İtalyanca'da kurabiye demektir. İşin sırrı ise iki defa fırınlama yaparak, ikinci fırınlama esnasında tel tepsi kullanmak ve kurabiyenin iyice kuruyarak kıtır kıtır olmasını sağlamaktır. Sözü fazla uzatmadan malzemelere geçiyorum.

Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı badem
  • 2/3 su bardağı şeker (esmer şeker de olabilir)
  • 3 yumurta
  • 60 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket şekerli vanilin 
  • Yarım su bardağı çikolata parçaları
Yapılışı :

Öncelikle derin bir kabın içerisine şekeri,tuzu ve 2 yumurtayı ekliyoruz. Sonrasında tavada çok az erittiğimiz tereyağını da bu karışımın üstüne ekleyerek biraz çırpıp, malzemelerin karışmasını sağlıyoruz. Daha sonra un, şekerli vanilin ve kabartma tozunu da bu karışıma ekleyerek hamuru oluşturmaya başlıyoruz. Eğer hamurunuz şekil verecek kıvama gelmediyse ve hala elinize yapışıyorsa, biraz daha un ekleyip yoğurarak sertleşmesini ve şekil alacak hale gelmesini sağlayınız.


Ayrı bi yerde bademlerinizi iri olacak şekilde ya makineden geçirin ya da havanda dövün. Amaç biscotti yerken ağzımızda çıt çıt bademleri hissedebilmek. Ve son olarak hamurumuza iri kıyılmış bademleri ve çikolata parçalarını ekleyerek iyice yoğuruyoruz.

Fırın tepsisi üzerine parşömen kağıdını yerleştirin. Hamurumuzu 20 cm uzunluğunda ve 5 cm kalınlığında iki yuvarlak rulo haline getirin. Tepsiye yerleştirin ve üstlerinden hafifçe bastırarak düzleştirin. Son yumurtamızın sarısını hamurların üstüne sürün ve 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar altlı üstlü ayarda pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 20 dakika kadar soğumasını bekleyin ve ucu tırtıklı bir bıçakla 2 cm genişliğinde verev olarak kesin. 


Kesilmiş olan parçalarınızı tel bir tepsiye tekrar yerleştirin ve 150 derecelik fırında 20 dakika kadar daha pişirerek iyice kurumasını ve kıtır kıtır olmasını sağlayın. Fırından çıkarın ve hafif ılımasını bekledikten sonra güzel bir türk kahvesi yanında ya da filtre kahve yanında servis yapın.




Herkese afiyet olsun :)






1 yorum:

  1. tammm benlikk hemen yapmalıyımm yahuu :))
    yapsam sen de gelsen çaylarımızın yanında yesek keske!!

    YanıtlaSil